Sterke wachtwoorden: zo maak je ze – en zo beheer je ze veilig

We gebruiken steeds meer online diensten. En dus ook steeds meer wachtwoorden. Dat brengt risico’s met zich mee, vooral als wachtwoorden te eenvoudig zijn, of op meerdere plekken worden hergebruikt.

Gelukkig is er een praktische en veilige oplossing: het gebruik van sterke wachtwoorden in combinatie met een wachtwoordmanager. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt en waarom wij dit als IT-partner van harte adviseren.

Wat is een sterk wachtwoord?
Een goed wachtwoord is niet te raden en lastig te kraken. Het voldoet in elk geval aan deze punten:

  • Minimaal 12 tekens
  • Een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
  • Geen namen, geboortedata of voor de hand liggende woorden
  • Uniek per account

Een voorbeeld van een sterk wachtwoord:
R!8dY#wL29vQ@3xB

Je kunt je voorstellen: hoe meer unieke en complexe wachtwoorden je gebruikt, hoe moeilijker het wordt om die allemaal te onthouden. Daar helpt een wachtwoordmanager bij.

Wat is een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waarin je al je inloggegevens veilig bewaart. Je hebt nog maar één sterk hoofdwachtwoord nodig – de rest regelt de manager voor je.
Met een wachtwoordmanager kun je:

  • Sterke wachtwoorden automatisch laten genereren
  • Inloggegevens veilig opslaan en automatisch invullen
  • Wachtwoorden controleren op veiligheid en hergebruik
  • Gegevens veilig delen met collega’s
  • Snel inloggen op al je apparaten, zonder alles te hoeven onthouden

Zo werk je niet alleen veiliger, maar ook efficiënter. Geen gedoe meer met vergeten wachtwoorden of ongewenste reset-mails.

Waarom wij een wachtwoordmanager adviseren

Als IT-partner vinden we het belangrijk dat technologie bijdraagt aan je dagelijkse werk en je veiligheid. Een wachtwoordmanager helpt daarbij. Het voorkomt dat medewerkers wachtwoorden opslaan in onveilige documenten, dat inloggegevens worden gedeeld via e-mail, of dat zwakke wachtwoorden in omloop blijven.

Zeker in een zakelijke omgeving waar meerdere mensen toegang nodig hebben tot bepaalde systemen, is het belangrijk om grip te houden op wie wat gebruikt. Een goede wachtwoordmanager biedt daarvoor centrale beheermogelijkheden, veilige deelopties en inzicht in het gebruik.

Klaar voor de volgende stap?
Wil je jouw organisatie een stap verder brengen in digitale veiligheid? Dan is goed wachtwoordbeheer een logische eerste stap.

Wij denken graag met je mee over een oplossing die past bij jouw manier van werken.

Gerelateerde berichten

Blog

Blijf cybercriminelen een stap voor: phishing herkennen én voorkomen

De digitale dreigingen nemen toe – en ze worden slimmer. Een overtuigend ogende e-mail van “de bank”, “je collega” of zelfs “de Belastingdienst” is tegenwoordig zo goed nagemaakt dat je er zó op klikt. Voor je het weet geef je inloggegevens weg of download je schadelijke software. Het gebeurt vaker dan je denkt, en bij bedrijven van elk formaat.

Blog

Windows 10 stopt – wat betekent dat voor jouw organisatie?

Op 14 oktober 2025 stopt Microsoft definitief met de ondersteuning van Windows 10. Dat betekent: geen beveiligingsupdates meer, geen technische ondersteuning en uiteindelijk steeds minder compatibiliteit met nieuwe software. Voor veel organisaties is dit een belangrijk moment om in actie te komen.

Want hoewel oktober 2025 misschien nog ver weg lijkt, vraagt een overstap vaak meer tijd dan gedacht. In dit artikel leggen we uit waarom het verstandig is om nu al te starten met de voorbereidingen, wat Windows 11 te bieden heeft, en hoe je de overgang soepel kunt laten verlopen.

Blog

Nieuwe Outlook-functie: gedeelde mailboxen nu als aparte accounts

Werk jij met gedeelde mailboxen zoals info@ of support@? Dan is deze Outlook-update goed nieuws. Microsoft maakt het mogelijk om deze postvakken als volledig aparte accounts te tonen in je zijbalk. Dat werkt overzichtelijker, voorkomt fouten en maakt samenwerken een stuk makkelijker.